Головна сторінка >> Деніел Крейґ: підбірка найкращих фільмів та ролей зіркового актора
Деніел Крейґ

Деніел Крейґ: підбірка найкращих фільмів та ролей зіркового актора

Деніел Крейґ – саме час згадати, що, крім ролі агента 007, британський актор має багато інших яскравих образів, втілених на екрані.

Кохання – це диявол (Love Is the Devil: Study for a Portrait of Francis Bacon 1998)

Деніел Крейґ
Деніел Крейґ

Дебютний фільм, з якого розпочалася слава Деніела Крейга. У 1998 році він зіграв одну з головних ролей у біографічному фільмі про живописця Френсіса Бекона. Герой актора — молодий злодій, який одного вечора опиняється у черговій квартирі, яку збирається пограбувати. Однак з’ясовується, що це не квартира, а майстерня всесвітньо відомого художника. А по-друге, господар перебуває вдома. Щоправда, попри закони логіки, Бекон не здає грабіжника до рук закону, а зацікавлюється ним. Він пропонує йому роздягнутися, лягти в ліжко, а потім уже, йдучи, взяти все, що йому буде потрібно.

З цієї випадкової зустрічі починається роман між старіючим генієм та молодим хуліганом. Образ чарівного бандита Крейг втілив з усією можливою повнотою, продемонструвавши всю свою харизму та відвагу. Тож одразу стало зрозуміло: таких героїв кінематограф просто ще не бачив.

Мюнхен (Munich 2005)

фільми

У 2005 році на екрани вийшов блокбастер Стівена Спілберга, в якому розповідається про операцію помсти ізраїльських спецслужб за теракт на Олімпіаді в Мюнхені в 1972 році. Агенти «Моссаду» тут виступають не холоднокровними вбивцями, а досвідченими бійцями, які сумніваються, рефлексують, вступають у конфлікт із політиками й не впевнені до кінця в тому, що за насильство треба відповідати насильством.

Крейгу дісталася роль одного з агентів Стіва, найближчого сподвижника керівника операції (його грає Ерік Бана). Щоразу ставлячи питання і не отримуючи на них відповідей, він остаточно втрачає віру у свою правоту і до фіналу фільму перетворюється на відчайдушну, розчаровану, пригнічену людину. Зараз, через півтора десятиліття, робота Крейга в «Мюнхені» здається начерком до ролі Джеймса Бонда. Саме з цього героя на межі нервового зриву пізніше і виріс найпровокаційніший і не позбавлений слабкостей агент 007.

Цікаво  35 цікавих фільмів трилерів із захоплюючим сюжетом

Листковий торт (Layer Cake 2005) – Деніел Крейґ

Деніел Крейґ
Деніел Крейґ

Режисерський дебют Меттью Вона, майбутнього автора фільмів «Kingsman: Секретна служба» та «Піпець» та продюсера ранніх картин Гая Річі. На відміну від свого товариша, він зовсім не прагнув чорного гумору і гротеску: «Тарговий торт» — просто дуже стильна й ефектна кримінальна драма, нехай і не позбавлена жартів і винахідливих трюків. Крейгу тут дісталася головна роль — наркоторговця, який мріє кинути світ криміналу та піти на спокій. Але перед цим він отримує від свого кримінального боса останнє завдання, яке змушує залишати після себе ще більше трупів, вплутуючись у найжорстокіші сутички й в результаті перетворює на мафіозі та лідера наркокартелю.

Вперше брутальний екстер’єр Крейга показаний у фільмі повне зростання: актор раз і назавжди показав, що наділений не лише серйозним драматичним талантом, а й умінням бути на екрані привабливим, дотепним та харизматичним. Таким, яким має бути справжній джентльмен з пістолетом напоготові. Окрім помітної ролі Деніела, фільм відкрив для кіно ще двох зірок: Бена Уїшоу та Тома Харді.

Золотий Компас (The Golden Compass 2007)

фільми

Один із найдорожчих і найефектніших фільмів нульових — екранізація «Північного сяйва», першої частини саги Філіпа Пуллмана «Темні початки». Історія Ліри Белакви, дівчинки, яка вирушає у далеку подорож на Північний Полюс, щоб урятувати інших дітей, викрадених таємничою та могутньою організацією «Магістеріумом». Стрічка вийшла барвистою, з безліччю спецефектів і зовсім позамежним акторським складом, що включає і Крістофера Лі, і Ніколь Кідман, і Єву Грін.

Деніел Крейг виконав роль дядька головної героїні, але актор зумів перетворити її на маленький шедевр. Лорд Азріел постає у його версії справжнім суперменом – і при цьому живим, вразливим, не позбавленим емоцій. Він подорожує всім світом, володіє магічними артефактами, знає таємниці, недоступні всім іншим. При цьому він дотепний, привабливий, а головна емоція, яка ним керує — ніжні почуття та прихильність до племінниці. Загалом Крейг в черговий раз пожвавив титану і дозволив кожному глядачеві співпереживати йому.

Цікаво  Сімейні фантастичні фільми: дивовижні пригоди для всієї родини

Вторгнення (The Invasion 2007)

Деніел Крейґ
Деніел Крейґ

Англомовний дебют німця Олівера Хіршбігеля «Бункер» — страшенно дотепний і придуманий фантастичний трилер про інопланетне вторгнення. Воно тут виглядає дуже оригінально: під час аварії космічного корабля на Землі з’являється вірус, який дуже швидко поширюється, а його каталізатором є сон. Захворівши й поспавши, хворі перетворюються на справжнісіньких зомбі — нещадних і лютих.

Крейг грає найсуперечливішого персонажа фільму — колегу та приятеля головної героїні (ця роль дісталася Ніколь Кідман). Він, з одного боку, чесний лікар, який намагається допомогти знайти засіб від глобальної напасті та доглядає свою колегу. З іншого, у результаті він виявляється людиною досить малодушною — принаймні на тлі героїні Кідман. Мабуть, тільки Крейгу такі проті риси персонажа, що й мовчать один одному, і під силу об’єднати й гармонійно злити воєдино. Навіть сумнівні герої в нього виходять харизматичними та яскравими.

Виклик (Defiance 2008) – Деніел Крейґ

фільми

У 2008 році Крейг знявся у військовій драмі, дія якої відбувається в окупованій німецькими військами Білорусії. Разом з Лівом Шрайбером він зіграв двох братів-партизан, Тув’ю та Зуся Бєльських, які озброїлися абияк і вирушили в ліси, здійснювати диверсії, вкривати євреїв, боротися з окупантами й карати колабораціоністів.

Окрім іншого, старанне відтворення практично всіх реалій робить фільм гідним уваги: більшість елементів були засновані на реальних подіях, знімали майже на місці дії, у Литві.

Спогади невдахи (Flashbacks of a Fool 2008)

Деніел Крейґ
Деніел Крейґ

Якщо хтось сумнівався в тому, що Крейг здатний іронізувати над собою — цей фільм краще за інших доводить протилежне. Актор тут грає пародійну версію самого себе у далекому майбутньому. Джо Скотт – голлівудська суперзірка, яка давно вже зіграла всі найкращі ролі й тепер проводить час у дикому пияцтві та іпохондрії.

Рятуючись від депресії, він повертається до Британії, де остаточно руйнує всю свою кар’єру, розриває стосунки з колегами, продюсерами та агентами та вирішує звести рахунки з життям. Але насамкінець він хоче зрозуміти, як же вийшло, що він став саме таким?

Дівчина з татуюванням дракона (The Girl with the Dragon Tattoo 2011)

фільми

Один із найкращих фільмів у кар’єрі актора. Роль журналіста Мікаеля Блумквіста буквально створена для Крейга: якщо хтось з англомовних акторів може втілити образ розслідувача на межі розпачу, то тільки він. Девід Фінчер, майстер сутінку, нового нуару та сумного страху, чудово це зрозумів.

Цікаво  Фільми та серіали схожі на «Гру престолів» «Game of Thrones»

У єдиному англомовному фільмі саги Стіга Ларссона Крейгу дістається крута суміш розпачу, рішучості та рефлексії, крутості та вразливості. Його герой тут не просто розслідує заплутану справу про зникнення дівчини з відомої родини, що сталося багато років тому. Він намагається врятувати честь свого видання, та й поводиться далеко не як герой-одинак. Він слабкий і саме в цьому його сила. Тому головна героїня саги, Лісбет Саландер (Руні Мара), вибирає його як друга та своєрідного напарника.

Удача Логана (Logan Lucky 2017) – Деніел Крейґ

Деніел Крейґ
Деніел Крейґ

Рідкісна в кар’єрі Крейга повністю комедійна роль. У кримінальній комедії Стівена Содерберга зібралася строката компанія: Адам Драйвер, Ченнінг Татум, Кеті Холмс. У точності, як у «Друзі Оушена», тут вони розігрують пограбування століття і, як і в «Оушені», сюжетним двигуном фільму виявляється абсолютно шалений і невгамовний акторський азарт. Кожен персонаж придуманий максимально винахідливо, кожен характер прописаний до дрібниць і розіграний, як у нотах.

Герой Крейга – безжурний громила, схиблений на вибухівці й відмінно в ній розуміється. Інші грабіжники на якийсь час витягують його з в’язниці (так, щоб ніхто не помітив відсутності ув’язненого) для організації великого вибуху в трубопроводі, набитому грошима. Крейг із завданням легко і з явним задоволенням впорався: карний злочинець у нього вийшов кумедним, азартним і страшенно зворушливим.

Дістати ножі (Knives Out 2019)

фільми

Крейг не був би гідним сином Альбіону, якби зміг пройти повз роль приватного детектива. У детективній комедії Райана Джонсона («Цегла», «Петля часу») йому дісталася ключова роль — як його тут називають, «останнього детектива-джентльмена у світі».

Драматургічно і за характером Бенуа Бланк дійсно успадковує найкращі традиції Шерлока Холмса та Еркюля Пуаро: розважливий, обережний, відноситься до розслідувань як до захоплюючих головоломок. До того ж грає свою роль і англійське походження актора: розплутуючи вельми дивну справу про вбивство відомого літератора, Крейг в ролі детектива містера Бланка розкриває всі мислимі таємниці й комплекси американського вищого суспільства, джентльмен виступає і як слідчий, і як привабливий соціальний критик.

Дивіться також: Найкращі Фільми з Аня Тейлор-Джой

Прокрутка до верху